Pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 17. Festiwalu Pierogów. W dniach 14-18 sierpnia nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek. Oprócz tradycyjnego kilkudniowego ucztowania i warsztatów kulinarnych czeka na nas bogaty program artystyczny.
Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego.
Na najlepsze pierogi będzie mógł zagłosować każdy, kto 16 i 17 sierpnia odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Laureatów poznamy 18 sierpnia w samo południe.
Każdego festiwalowego dnia z niezwykłą przyjemnością nie tylko zjemy, ale też ulepimy pierogi. 16 i 17 sierpnia w godzinach 12.00, 14.00 i 16.00, jak również 18 sierpnia w godzinach 13.00, 14.30, 16.00 będzie można wziąć udział w darmowych warsztatach lepienia pierogów – sztuki dla jednych łatwej, dla innych trudnej, lecz dla wszystkich satysfakcjonującej i pysznej w efektach.
15 sierpnia to dzień Cudownej Mocy Bukietów. W ramach wydarzenia, które towarzyszy Festiwalowi Pierogów, na scenie odbędą się pokazy florystyczne, występy artystyczne, a także konkurs na najpiękniejszy bukiet zielny.
W czasie ucztowania nie zabraknie koncertów zespołów prezentujących różne muzyczne style:
piątek, 16 sierpnia, godz. 20.00 – koncert zespołu Buskers Band
sobota, 17 sierpnia, godz. 20.00 – koncert zespołu Muzyka Końca Lata
niedziela, 18 sierpnia, godz. 20.00 – koncert zespołu Hard Times
Organizatorami festiwalu są Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe, Krakowska Kongregacja Kupiecka.