Uczniowskie zmagania
Prezes Wiesław Jopek reprezentował Krakowską Kongregację Kupiecką w I Małopolskim Pucharze Szkół Gastronomicznych 2019 "Smaki historii czyli Magiczny smak Krakowa". Konkurs odbywa się w Centrum Inspiracji Makro Kraków, organizatorem jest Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukiernikow, który kieruje Marcin Polus.Krakowska Kongregacja Kupiecka objęła patronatem honorowym konkurs, ufundowała też nagrody.
Konkurs to rywalizacja o tytuł "Najlepszego z Najlepszych uczniów". Nominacje do tego konkursu otrzymali laureaci 8 szkolnych konkursów nominowanych.
Zadanie konkursowe to danie główne, które należy przygotować z następujących składników:
Składnik główny - kurczak zagrodowy lub kurczak kukurydziany
Składnik regionalny - produkty certyfikowane
- suska sechlońska
- jabłko łąckie
- bundz
- bryndza podhalańska
- miód rzepakowy
Do wykorzystania obowiązkowo jeden że składników reprezentujących dziedzictwo gastronomiczne Krakowa
- obwarzanki krakowskie
- chleb prądnicki
- kiełbasa piaszczańska
- czosnek galicyjski
- głąbik krakowski
Na przygotowanie dania głównego dano uczestnikom 120 minut
Uczestnicy konkursu to laureaci:
- Stół Pięknie nakryty (Kraków)
- Black Box (Tarnów)
- Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych (Kraków)
- Małopolska Szkoła Gościnności (Myślenice)
- Wielkanoc po krakowsku (Kraków)
- Dzikie smaki (Ciężkowice)
- Wielozadaniowy konkurs szkół (Zator)