Prezes Wiesław Jopek reprezentował Krakowską Kongregację Kupiecką w I Małopolskim Pucharze Szkół Gastronomicznych 2019 „Smaki historii czyli Magiczny smak Krakowa”. Konkurs odbywa się w Centrum Inspiracji Makro Kraków, organizatorem jest Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukiernikow, który kieruje Marcin Polus.Krakowska Kongregacja Kupiecka objęła patronatem honorowym konkurs, ufundowała też nagrody.
Konkurs to rywalizacja o tytuł „Najlepszego z Najlepszych uczniów”. Nominacje do tego konkursu otrzymali laureaci 8 szkolnych konkursów nominowanych.
Zadanie konkursowe to danie główne, które należy przygotować z następujących składników:
Składnik główny – kurczak zagrodowy lub kurczak kukurydziany
Składnik regionalny – produkty certyfikowane
– suska sechlońska
– jabłko łąckie
– bundz
– bryndza podhalańska
– miód rzepakowy
Do wykorzystania obowiązkowo jeden że składników reprezentujących dziedzictwo gastronomiczne Krakowa
– obwarzanki krakowskie
– chleb prądnicki
– kiełbasa piaszczańska
– czosnek galicyjski
– głąbik krakowski
Na przygotowanie dania głównego dano uczestnikom 120 minut
Uczestnicy konkursu to laureaci:
– Stół Pięknie nakryty (Kraków)
– Black Box (Tarnów)
– Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych (Kraków)
– Małopolska Szkoła Gościnności (Myślenice)
– Wielkanoc po krakowsku (Kraków)
– Dzikie smaki (Ciężkowice)
– Wielozadaniowy konkurs szkół (Zator)